Leerstoornissen
Als kinderen problemen ondervinden met de schoolse vaardigheden hebben we het over leerproblemen. Ze kunnen de aangeboden leerstof op school minder snel verwerken en zo ontstaat een leerachterstand. De problemen kunnen voorkomen op vlak van lezen, spelling en/of rekenen. De combinatie van lees- en spellingproblemen komt regelmatig voor.
Als er een grote achterstand is en de problemen hardnekkig zijn en geen gevolg zijn van een andere problematiek spreken we van dyslexie, dysorthografie en dyscalculie.
Dyslexie of leesprobleem:
Kinderen met leesproblemen of een leesstoornis hebben veel moeite met lezen. Ze blijven lang spellend en traag lezen en maken veel fouten. Ze kunnen geschreven taal moeilijker omzetten naar gesproken taal (letter-klankkoppeling). Doordat ze woorden en woordbeelden minder vlot automatiseren, creëren ze een achterstand tegenover leeftijdsgenoten.
Voorbeelden:
-
verwisselen van gelijkende letters (b/p/d)
-
open en gesloten lettergrepen foutief lezen
Therapiedoel:
De therapie kan zich zowel richten op het technisch lezen alsook op het begrijpend lezen. Er wordt een individueel behandelplan opgesteld waarbij we de noden van elk kind bekijken na een uitgebreide testing. Lezen kan zowel op letterniveau, woord-, zins- als tekstniveau ingeoefend worden om de leesachterstand te minimaliseren.
Dysorthografie of spellingprobleem:
Bij dysorthografie of een spellingprobleem verloopt het schrijven zeer moeizaam en worden de spellingregels niet of onvoldoende geautomatiseerd. Deze kinderen kunnen gesproken taal moeilijker omzetten naar geschreven taal (klank-letterkoppeling).
Voorbeelden:
-
spellingregels niet kennen
-
moeite met eu/ui/uu
-
verwisselingen van b/d/p
Therapiedoel:
Na afname van gestandaardiseerde spellingtests op verschillende niveaus, bepalen we de achterstand en de moeilijkheden van het kind. Op basis waarvan maken we een behandelplan op waarbij we iedere moeilijkheid afzonderlijk zullen aanpakken. Naarmate we vorderen zullen we meer spellingmoeilijkheden combineren om tot automatisatie te komen van de spellingregels.
Dyscalculie of rekenprobleem:
Ook bij rekenproblemen ervaren de kinderen moeilijkheden met het automatiseren van de rekenprocessen waardoor rekenen zeer moeizaam verloopt en er veel fouten voorkomen. Er zijn meerdere soorten dyscalculie.
Voorbeelden:
-
splitsingen niet automatiseren
-
moeite met rekenvoordeelregels
-
maal- en deeltafels niet onthouden
-
tussenstappen niet onder de knie krijgen
Therapiedoel:
Vooreerst worden er rekenonderzoeken afgenomen om het huidige functioneren van het kind in kaart te brengen. Vervolgens wordt er een individueel behandelplan opgesteld om het kind te ondersteunen en de niet beheerste rekenvaardigheden bij te brengen.